Blog

Star Wars

Star Wars, Stjärnornas krig på svenska, är en av de största succéerna i filmhistorien. Rymdsagan är även en av de mest betydelsefulla populärkulturella fenomenen genom tiderna.

Den första filmen, Star Wars: Episode IV – Ett nytt hopp, kom 1977 och blev snabbt en enorm pubilkframgång. Filmen utspelar sig en fjärran galax där kriget rasar mellan det onda Rymdimperiet och de goda Rebellerna. Handlingen kretsar kring den unge Luke Skywalkers kamp för att bli en jedi inom jediorden som kämpar för fred och frihet i galaxen. Den andra filmen, Star Wars: Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka, hade premiär tre år senare och blev även den en enorm succé. I denna film, som utspelar sig tre år efter den första, har Rebellerna tvingats fly och bygga en ny bas på den avlägsna snöplaneten Hoth, varifrån de planerar sin revansch. Den tredje filmen, Star Wars: Episod VI – Jedins återkomst, hade premiär 1983 och handlar om Rebellernas försök att förstöra den generator som driver Rymdimperiets nya Dödsstjärna, belägen på skogsplaneten Endor. Luke Skywalker beger sig till Dödsstjärnan i ett försök att vända Rymdimperiets ledares högra hand, Darth Vader, till den goda sidan.

Den första filmen i den andra trilogin i Star Wars-sagan, Star Wars: Episod I – Det mörka hotet, lanserades 1999 och fick blandad kritik. Trots mycket svaga recensioner lyckades filmen, som utspelar sig 32 år före Star Wars: Episode IV – Ett nytt hopp, spela in över en miljard dollar världen över. Den andra filmen i den andra trilogin, Star Wars: Episod II – Klonerna anfaller, hade premiär tre år senare och fick även den ett svagt mottagande från kritiker, men lyckades ändå bra finansiellt. Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd, är den sista filmen i den andra trilogin och hade premiär 2005. I denna film rasar Klonkriget i galaxen, Republiken är hårt ansatt och de flesta av jediordens riddare utrotas. Obi-Wan och Yoda beslutar att separera de nyfödda tvillingarna Luke och Leia för att skydda dem från ondskan.

Den första filmen i den tredje trilogin, Star Wars: Episod VII – The Force Awakens, kom 2015 och blev en stor framgång. Där återvänder skådespelare som Harrison Ford, Carrie Fisher och Mark Hamill till de gamla roller de spelade nästan 40 år tidigare. Den andra filmen i den tredje trilogin, Star Wars: Episod VIII – The Last Jedi, blev även den en enorm framgång. Av många anses den vara den bästa filmen i hela Star Wars-sagan. Den slutliga filmen i Star Wars- trilogierna, Star Wars: Episod IX – The Rise of Skywalker, kommer att ha premiär i december 2019.

appdev