Blog

Animerade filmer

Animerad film är inte bara en genre för barn, utan uppskattas också av många vuxna. Genombrottet för animerad film kom redan 1937, med Disneys tecknade film “Snövit och de sju dvärgarna”. Förutom tecknad film brukar även datoranimerad film och stop motion-animerad film ingå i samlingsbegreppet animerad film. Här går vi igenom några filmer som rört biotittares hjärtan över hela världen.

Skönheten och odjuret (1991)

Denna romantiska film med musikinslag blev en stor succé för Walt Disney Pictures och var den första tecknade filmen som nominerades för en Oscar. Filmen handlar om Belle, en vacker kvinna som låter sig fängslas av Odjuret i utbyte mot han släpper hennes far fri. Odjuret har drabbats av en förtrollning, en häxa har förvandlat honom som straff för hans hjärtlöshet. För att få tillbaka sin mänskliga gestalt måste Odjuret lära sig att älska och bli älskad tillbaka. Förtrollningen har även drabbat hans hushållsmedlemmar och förvandlat dem till talande tekannor, kandelabrar och garderober. Genom filmen bjuder karaktärerna på såväl medryckande som vemodiga sånger.

Toy Story (1995)

Toy Story, som gjordes av filmbolaget Pixar, var den första långfilmen som var helt datoranimerad. I centrum för filmens handling står leksakerna Woody och Buzz Lightyear, som båda konkurrerar om sin ägares uppmärksamhet. Leksakerna vaknar nämligen liv så fort de är utom synhåll för människor. Flera välkända leksaker förekommer i Toy Story, till exempel Mr Potato Head och Slinky. Efter många äventyr och dråpliga händelser blir Woody och Buzz till slut vänner, och i slutet av filmen får de en ny konkurrent att tävla mot, en hundvalp. I den amerikanska versionen har flera kända skådespelare lånat sin röst till karaktärerna, bland andra Tom Hanks och Tim Allen. Toy Story har genom åren fått flera uppföljare.

appdev