Blog

Jurassic Park

Filmen, som hade biopremiär i USA den 11 juni 1993, var banbrytande inom ljud och specialeffekter och vann tre Oscar inom dessa områden. Jurassic Park var även den första filmen som använde DTS Digital Surround, ett digitalt ljudformat för flerkanaligt ljud.

Jurassic Park handlar om en äventyrspark belägen på ön Isla Nublar där man med hjälp av gammalt DNA har lyckats föda upp utdöda dinosaurier. Forskarna Alan Grant och Ellie Sattler samt matematikern Ian Malcolm bjuds in för en exklusiv visning innan parken öppnas för allmänheten. Men något går fel och ett rafflande äventyr tar sin början där besökarna får kämpa för sina liv genom att försöka överlista diverse livsfarliga rovdjur från forntiden samt en ond antagonist. Jurassic Park var så revolutionerande inom flera områden att den har valts ut att bevaras för framtiden i United States National Film Registry. Filmen anses vara av mycket stor kulturell, historisk och estetisk betydelse.

Filmen, som regisserades av Steven Spielberg, är fritt baserad på boken “Urtidsparken”, skriven av Michael Crichton. Universal Pictures och Amblin Entertainment köpte rättigheterna redan innan boken publicerats. Filmserien är uppdelat i två trilogier, Jurassic Park och Jurassic World.

Både boken och den första filmen blev en enorm succé och Jurassic Park drog sammanlagt in över en miljard dollar på biografer världen över. Den andra filmen i serien, The Lost World: Jurassic Park, kom 1997 och blev också en stor finansiell framgång. Den tredje och sista filmen i den första trilogin, Jurassic Park III, hade premiär 2001 och var den första filmen som inte var baserad på en bok. Trots blandade recensioner från kritiker blev även den tredje filmen en stor kommersiell succé.

Jobbet med den andra trilogin i filmserien, Jurassic World, påbörjades 2001 och premiären var planerad till 2005. Det skulle dock dröja fram till 2015 innan första filmen hade premiär. Den andra filmen i Jurassic World-trilogin, Jurassic World: Fallen Kingdom, hade premiär 2018 och den sista filmen är planerad att nå biograferna 2021.

Flera kända skådespelare har medverkat i Jurassic Park- och Jurassic World-trilogierna: Sam Neill, Jeff Goldblum, Wayne Knight, Julianne Moore, Vince Vaughn och Chris Pratt för att nämna några. I filmserien medverkar även flera kända dinosaurier, till exempel Tyrannosaurus rex, Brachiosaurus, Triceratops och Velociraptor. Värt att nämna är att Velociraptorerna var mycket mindre i verkligheten jämfört mot i filmerna. Steven Spielberg gjorde dem större och därmed mer skräckinjagande.

Även om filmserien har över 25 år på nacken fortsätter den att vara omåttligt populär. Jurassic World: Fallen Kingdom var den tredje mest finansiellt framgångsrika filmen 2018 och den tolfte genom tiderna. Jurassic Park har inte bara gett upphov till fyra uppföljare, utan även en uppsjö av leksaker, animerade filmer, lego, tv-spel och åkattraktioner på nöjesparker världen över.

appdev