Blog

Game of Thrones

Tv-eposet Game of thrones beräknas vara en av de dyraste tv-serier som någonsin skapats. Den åttonde och sista säsongen, som sändes 2019, beräknas ha kostat 15 miljoner dollar per avsnitt att producera. Tv-serien Games of Thrones består alltså av åtta säsonger, varav den första sändes 2011. Handlingen grundar sig på författaren George R R Martins fantasyböcker i serien “Sagan om is och eld”. Inspiration till böckerna säger sig Martin ha hämtat bland annat från från Sagan om Ringen-trilogin. Den första tv-säsongen följer i stort sett samma innehåll som i Martins första bok i serien, “Kampen om järntronen”, men senare säsonger avviker en del från böckerna. Tv-serien är skapad av David Benioff och D B Weiss för det amerikanska tv-bolaget HBO.

En del av handlingen kretsar kring maktkampen om järntronen av de sju kungadömena i det fiktiva området Westeroes. Tittarna får också följa brödraskapet Nattens väktare och deras kamp att försvara Westeroes mot fiender och hålla de odöda stångna med hjälp av en hög mur av is. Serien utspelar sig i flera spektakulära miljöer och har filmats på platser som bland annat Island, Marocko och Malta. Serieskaparna har även tagit datoranimering till hjälp för att bygga storslagna palats och vidsträckta slagfält. Scenografi och kostymer har beskrivits vara inspirerade av medeltiden och det vilar ett historiskt anslag över miljön.

Serien befolkas av en stor mängd karaktärer. I den tredje säsongen ingick inte mindre än 257 skådespelare i ensemblen. Game of Thrones innehåller därför många huvudroller, men några av de viktigaste är Tyrion Lannister, spelad av Peter Dinklage, och Daenerys Targaryen, som porträtteras av Emilia Clarke.

Tv-serien har fått många hängivna fans över hela världen. Som exempel sågs det sista avsnittet i serien av 19,3 miljoner tittare i USA. Skådespelarna har blivit välkända och mycket välbetalda. I den sista säsongen tjänade vissa av dem 500 000 dollar per avsnitt.

appdev