Blog

Fantasy

Inom genren fantasy hittar man ofta övernaturliga fenomen och magi. Miljöerna är vanligen sagovarianter av medeltiden, med drakar, slott och påhittade varelser och monster. Kampen handlar oftast om ont och gott och genren kan innehålla både trollkarlar och häxor. Oftast är fantasy-världen ordentligt svart-vit. Det finns inget tvivel om vilka som tillhör de goda och vilka som är fienderna. Världarna är ofta genomtänkta med olika folkslag och historia. Klassiska figurer inom fantasy är bland annat alver, troll och dvärgar. De brukar också innehålla människor. Skillnaden mellan fantasy och science fiction är att i fantasy handlar det om mycket magi och världar och varelser som inte existerar, medan science fiction oftast innefattar avancerad teknologi och för det mesta utspelar sig i framtiden, eller i ett universum vi inte känner till.

[IMAGE=dwnpi0fPJxFa.jpg]

Filmer

[IMAGE=dX1y6KcqZZV1.jpg]

Det går knappast att nämna fantasy utan att samtidigt nämna Sagan om ringen-trilogin. Filmerna regisserades av Peter Jackson och blev en global succé. Scenerna är inte uppbyggda med material från byggmax, utan består till största delen av naturscenerier som berg och dalar. Det centrala i filmerna är Härskarringen, som en gång smiddes av den onde Sauron för att härska över de ringar han skänkt sina fiender. Ringen försvann i många tusen år och hittas av Gollum som sedan förlorar den till hoben Bilbo. Ringen är ond och har en egen agenda, nämligen att återförenas med Sauron. Bilbo överlåter till hoben Frodo, hans skyddsling, att ta ringen till stället där den smiddes, nämligen vulkanen Domedagsberget i Mordor. Det är bara där ringen kan förstöras. För att lyckas med detta instiftas ett brödraskap bestående av människorna Aragorn och Boromir, alven Legolas, dvärgen Gimli, trollkarlen Gandalf och de fyra hoberna Sam, Pippin, Merry och Frodo. Filmerna handlar om deras vedermödor för att lyckas med det livsfarliga uppdraget.

[IMAGE=cyniKEfNzovh.jpg]

En annan storsäljande fantasyfilm med flera uppföljare är Pirates of the Caribbean med huvudrollsinnehavare som Johnny Depp som den smått galne kapten Jack Sparrow och Orlando Bloom som William Turner II. Filmserien börjar med Svarta Pärlans förbannelse, där kapten Barbarossa och hans gäng av pirater drabbats av en förbannelse. För att bryta denna måste de återföra 882 guldmynt som de stulit ur en magisk kista, men de behöver också piraten Bootstraps blod. Problemet är att han är död. Däremot lever hans son med samma namn, William Turner. När de ska kidnappa honom tar de av misstag Williams kärlek Elisabeth Swann. William tar hjälp av den fängslade piratkaptenen Jack Sparrow för att rädda henne. Vilket kaptenen gärna gör, eftersom han vill ta tillbaka sitt skepp Svarta Pärlan, som Barbarossa stulit. De båda råkar sedan ut för diverse faror i sin jakt på Barbarossa och Svarta Pärlan.

Sist men inte minst borde väl fantasyseriernas serie nämnas. Game of Thrones, förkortad GoT. Filmerna är baserade på bokserien Sagan om is och eld av George RR Martin och utspelar sig på kontinenterna Westeros och Essos. Huvudstråket handlar om järntronen och de sju kungadömena i Westeros. Unikt för filmserien är att många av karaktärerna dör i varje episod och inte ens skådespelarna själva visste om de fortfarande var med i den följande.

appdev