Blog

Världens sämsta film

Många människor har koll på världens bästa filmer och en hel del av oss har också personliga favoriter. Frågan är dock om någon överhuvudtaget känner till världens sämsta film. Det finns faktiskt en kultkalkon som har blivit känd för att vara världens absolut sämsta film i alla kategorier. Har du inte sett The Room från 2003 är det definitivt dags att göra någonting åt det. Om du efteråt känner dig lika förvirrad och fascinerad som en hel del andra som har sett den här rullen kan du passa på att kolla in filmen The Disaster Artist från 2017 som handlar om hur originalfilmen blev till.

[IMAGE=dpMKhzb2Br5t.jpg]

Geni eller galning?

[IMAGE=buuY2Zbim6gS.jpg]

Det är upp till var och en att avgöra om filmens manusförfattare, huvudrollsinnehavare, regissör, producent och enda finansiär är genialisk eller spritt språngande galen. Det är lätt att tro att världens sämsta film är inspelad på en begagnad mobiltelefon i stort behov av ett nytt iphone batteri eller att det helt saknas vettig finansiering bakom projektet. Det vore inte heller långsökt att anta att filmen saknar rekvisita, inspelningsplats, marknadsföring och redigering. I detta fallet spenderade upphovsmannen Tommy Wiseau drygt 6 miljoner dollar på projektet.

Dramakomedi

Filmen tros vara biografisk och handla om den hemlighetsfulle Tommys liv. Handlingen är upplagd som ett triangeldrama där huvudpersonen Johnny blir förråd av sin fästmö Lisa och sin bästa vän Mark. De båda inleder en kärleksrelation bakom ryggen på Johnny som tar sitt liv när han får reda på hur stort sveket egentligen är. Filmen är tänkt att vara tragisk och melankolisk, men tack vare Wiseaus brist på både erfarenhet och talang blev resultatet en dålig parodi som närmast kan beskrivas som en dramakomedi om det inte hade varit så uppenbart att samtliga skådespelare saknade filmerfarenhet. Stora delar av filmteamet och skådespelarna byttes också ut under den sex månader långa inspelningen på grund av konflikter och att de upptäckte att Wiseau inte hade en aning om vad han sysslade med. Filmen blev helt enkelt så utskrattad och omtalad att alla ville se fiaskot och innan någon visste ordet av hade världens sämsta film nått kultstatus.

Bakgrund

Vill man veta mer om hur filmen blev till ska man definitivt se The Disaster Artist som till och med har blivit Oscarsnominerad. Filmen berättar historien om hur de båda osannolika vännerna Tommy Wiseau och Greg Sestero möttes samt hur det gick till när The Room blev till, filmatiserades och hade premiär. Greg Sestero skrev nämligen en bok med samma namn om hur det gick till när han träffade den betydligt äldre Wiseau och blev indragen i hans filmprojekt. Tommy Wiseau förblir dock ett mysterium. Ingen vet hur gammal han är, var han kommer ifrån eller hur han bekostade filmprojektet, Gissningsvis är han betydligt äldre än han anger och kommer från Östeuropa. En del spekulerar i att han tjänat ihop sin förmögenhet på att sälja skinnjackor.

appdev