Blog

Drama

Drama är en vid genre och kan innefatta många olika typer av filmer. Ofta får tittarna lära känna en eller flera karaktärer och följa deras livssituation och personliga utveckling. Utvecklingen kan vara av olika slag och behandla till exempel fattigdom, karriärsträvan, olycklig kärlek eller moraliska dilemman. Dramakaraktärerna på vita duken är realistiska figurer som vi kan relatera till, såväl intellektuellt som känslomässigt. Här följer några välkända exempel ur denna breda genre.

Casablanca (1942)

En klassisk film med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i huvudrollerna i regi av Michael Curtiz. Den baseras på en teaterpjäs skriven av Murray Burnett och Joan Alison, men som sedan omarbetades. Handlingen utspelar sig i staden Casablanca i dåvarande Franska Marocko under andra världskriget. Där driver den cyniska amerikanen Rick Blaine ett kafé som besöks av människor från olika delar av världen. Plötsligt kliver hans gamla kärlek, norska Ilse Lund, in på kaféet tillsammans med en tjeckisk ledare för motståndsrörelsen, Viktor Laszlo, spelad av Paul Henreid. Den lågmälda, och bitterljuva kärlekshistorien mellan Rick och Ilse är ett tema i filmen.

Ett annat är berättelsen om kampen mot nazismen och hur den bedrevs. Flera skådespelare hade själva flytt undan nazismen, däribland Paul Henreid. Casablanca vann tre Oscar 1944, bland annat en för Bästa film.

Nyckeln till frihet (1994)

En av tidernas mest uppskattade film i västvärlden har Tim Robbins och Morgan Freeman i huvudrollerna. Nyckeln till frihet regisserades av Frank Darabont och filmens förlaga är en kortroman av Stephen King.

Filmen berättar om bankmannen Andy Dufresne, som mot sitt nekande döms till livstid för dubbelmord och skickas till det ökända fängelset Shawshank. Där blir han vän med en annan fånge, Ellis Redding, kallad Red. Det är genom Reds återberättande vi får reda på historien om de två vännerna.

Andy blir utsatt för våld och övergrepp, men lyckas till slut skaffa beskydd genom att hjälpa fängelsedirektören och andra makthavare att genomföra olagliga skatteplaneringar. Samtidigt planerar Andy att rymma och skapar därför en hemlig identitet att använda på utsidan. Genom att gräva en tunnel lyckas Andy äntligen, efter knappt tjugo år, att rymma från fängelset. Förhållandena i fängelset avslöjas genom att Andy postar ett brev till pressen med bevis på mord och korruption, vilket leder till att fängelsedirektören tar livet av sig. Till slut slipper även Red ut ur fängelset, han blir benådad efter fyrtio års inspärrning. I slutet av filmen återförenas de två vännerna i en liten stad i Mexico. Nyckel till frihet blev nominerad till nio Oscar, men vann ingen av dem.

appdev