Blog

Sagan om Ringen

En av de kanske mest efterlängtade filmerna i historien var Sagan om Ringen. Filmserien, som är en trilogi regisserad av Peter Jackson, baseras på böckerna skrivna av J R R Tolkien. Handlingen utspelar sig i den fiktiva världen Midgård där vi får följa hobbiten Frodo Bagger (Elijah Wood) och hans följeslagare när de ger sig av för att förstöra Härskarringen och dess skapare Sauron (Christopher Lee). Ringen kan endast förstöras av lågorna i Mordor, samma ställe där den en gång skapades, och vägen dit är full av faror och äventyr.

Den första delen i trilogin, Sagan om ringen, hade premiär 2001. Succén var omedelbar och filmen är en av de högst betygsatta genom tiderna. Inte bara journalister, kritiker och biobesökare älskade filmen, den första filmen fick hela tretton oscarsnomineringar. 2002 kom uppföljaren, Sagan om de två tornen, som om möjligt blev ännu mer framgångsrik. Året därpå hade den sista filmen i trilogin, Sagan om konungens återkomst, premiär och trots enorm förväntan och press överträffade filmen allas förväntningar och blev den högst betygsatta filmen i hela trilogin.

Totalt har filmserien, som är en av de mest framgångsrika genom tiderna, nominerats till trettio Oscars, varav filmerna har vunnit sjutton stycken. Det är rekord för en filmserie.

appdev