Blog

Science fiction

Science fiction-filmer utspelar sig ofta i främmande miljöer som inte sällan är dystopiska, såsom framtiden eller andra universum. I dessa miljöer brukar utmaningarna vara annorlunda, såväl teknologiskt som existentiellt. Filmerna kan till exempel handla om tidsresor eller attacker från yttre rymden. Science fiction-filmer har fascinerat människor i alla tider. Först ut var Resan till månen, som gjordes redan 1902 av fransmannen Georges Méliès.

Blade Runner (1982)

Harrison Ford spelar huvudrollen som Rick Deckard, en blade runner på jakt efter upproriska replikanter. Handlingen är förlagd till Los Angeles år 2019, en framtid då människan lyckats konstruera verklighetstrogna androider för att använda som slavar. Blade Runner regisserades av Ridley Scott och kom att bli stilbildande för kommande filmer i science fiction-genren. Även filmmusiken, som komponerades av Vangelis, har hyllats av eftervärlden. 2017 kom en uppföljare, Blade Runner 2049, regisserad av Denis Villeneuve.

The Matrix (1999)

I denna kultförklarade film spelar Keanu Reeves hackaren Neo, som upptäcker att världen han lever i är konstruerad av maskiner. Det visar sig att året är 2199, inte 1999 som i den simulerade verkligheten, datorprogrammet “The Matrix”. Neo blir en del av motståndsrörelsen och filmen handlar om gruppens befrielsekamp. Filmen regisserades av syskonen Lilly och Lana Wachoski och vann fyra Oscar, däribland för bästa specialeffekter.

appdev