Blog

Vänner

 

Vänner var en oerhört populär amerikansk komediserie som började sändas 1994 i USA. Året därefter fick även svenskarna möjlighet att följa serien då den började sändas på Femman, nuvarande Kanal 5. Handlingen utspelar sig i New York och följer sex personer i tidiga 30-årsåldern. En stor del av scenerna äger rum i deras lägenheter samt på ett kafé, The Central Perk. Tittarna får lära känna Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler och Joey och följa deras vänskap, kärlekshistorier och jobbsökande. De hamnar ofta i komiska situationer, en följd av karaktärernas speciella egenheter. En röd tråd är kärleksförhållandet mellan Ross och Rachel som pågår av och till genom seriens gång.

Serien skapades av Marta Kauffman och David Crane och sändes under tio år. Inspelningarna skedde inte i New York, utan i Warner Brothers studio i Kalifornien. Ledmotivet, “I’ll be there for you” med The Rembrandts blev en hit i många länder.

Runt år 2000 sjönk seriens popularitet och det talades om en nedläggning. Men sedan ökade intresset från tittarna igen och “Vänner” kom att bli den mest populära tv-komedin i USA genom tiderna. För att medverka i de två sista säsongerna fick skådespelarna en miljon dollar vardera. När det sista avsnittet sändes den 6 maj 2004 satt över 52 miljoner amerikaner klistrade framför tv:n.

appdev