Blog

The Fast and the Furious

The Fast and the Furious är en filmserie som kretsar runt bilar, racing och kriminalitet. Den första filmen, som regisserades av Rob Cohen, hade premiär 2001 och blev en internationell hit. I filmen får vi följa polisen Brian O’Conner (Paul Walker), när han försöker att infiltrera ett gäng som stjäl bilar. Ledare för gänget är Dominic Toretto (Vin Diesel). Brian blir till slut accepterad av gänget och slits sedan mellan olika lojaliteter.

Rob Cohen fick idé och inspiration till filmen efter att ha läst en artikel i tidningen Vibe om illegal street racing på gatorna i New York. Tillsammans med producenten Neal H Moritz skrev de ett manus som Universal Pictures sedan köpte rättigheterna till. Inspelningen började i juli 2000 och skedde till största delen i Los Angeles i Kalifornien.

Den första filmen fick blandade recensioner. Action-scenerna, Paul Walkers och Vin Diesels skådespela insatser hyllades, medan manus, dialog och slutet sågades. Men trots den blandade kritiken blev filmen en enorm succé och fick stor finansiell framgång. Det blev starten på en filmserie som idag är den nionde mest framgångsrika i historien. The Fast and the Furious är idag Universal Pictures mest lyckade franchise och har spelat in över fem miljarder amerikanska dollar.

Idag finns det totalt nio filmer i serien och den har gett upphov till leksaker, åkattraktioner, tv-spel och liveshower som turnerar världen över. Ytterligare två filmer är planerade och beräknas ha premiär 2020 och 2021. Dessa filmer blir sannolikt de sista i originalfilmserien.

I april 2018 gav Netflix grönt ljus för att påbörja produktionen av en animerad tv-serie vid namn Fast & Furious: Spy Racers. TV-serien utvecklas av Dreamworks Animation Television och produceras bland andra av Vin Diesel.

appdev