Blog

Romantiska komedier

I de romantiska komedierna, i USA så kallade rom-coms, kan intrigen variera på tusen olika sätt, men en sak har de alla gemensamt: någon typ av romantiskt förhållande står i centrum för berättelsen. Denna typ av filmer brukar innehålla förvecklingar och redogöra för olika hinder som står i vägen för kärleken, men i de allra flesta fall slutar de lyckligt. Här följer några av de mest populära romantiska komedier som följt biotittarna genom åren.

När Harry träffade Sally (1989)

Filmen skrevs av Nora Ephron och regisserades av Rob Reiner. Handlingen utspelar sig mestadels i New York med Meg Ryan och Billy Crystal i huvudrollerna. Ephron sägs ha baserat den manliga karaktären, Harry Burns, på regissören Rob Reiner och den kvinnliga, Sarah Albright, på sig själv. Filmen startar med att Harry och Sally diskuterar sina olika syner på romantiska relationer. Harry menar att män och kvinnor aldrig kan bli vänner eftersom sex och attraktion alltid står i vägen för vänskap. Under loppet av tio år möts Harry och Sally av en slump vid ett par olika tillfällen, men de blir aldrig ett par. Men en nyårsafton inser de båda till slut att de älskar varandra.

Pretty Woman (1990)

Denna moderna askunge-saga regisserades av Garry Marshall efter ett manus av J. F. Lawton. I filmen spelar Julia Roberts sexarbetaren Vivian Ward, som plockas upp av den skrupellösa affärsmannen Edward Louis, spelad av Richard Gere. Edward behöver ett kvinnligt sällskap som kan följa med honom på diverse sociala tillställningar, därför hyr han Vivian under en vecka i utbyte mot pengar och en ny klädgarderob. Under denna vecka, där den rättframma Vivian lär sig ett och annat om sociala koder, blir Edward förälskad i henne. Samtidigt utvecklar Vivian samma ömma känslor för Edward. När veckan är över dyker Edward upp i en vit limousine utanför Vivians lägenhet och förklarar sin kärlek för henne. Roxette fick en jättehit med “It must have been love”, som var filmens ledmotiv.

Fyra bröllop och en begravning (1994)

Kärlek och vänskap står i centrum i denna brittiska film, med manus av Richard Curtis och regi av Mike Newell. Hugh Grant fick sitt internationella genombrott med huvudrollen som den inbitna ungkarlen Charles. I filmen får vi följa Charles och hans vänner när de är gäster på olika bröllop. Vid det första bröllopet träffar Charles frispråkiga amerikanska Carrie, spelad av Andie McDowell, och dagen slutar med att de hamnar i säng. Till Charles stora sorg gifter sig Carrie med en annan man och det verkar det som att Charles och Carrie aldrig kommer att bli ett par. Men på Charles eget bröllop avslöjar hans bror att brudgummen är förälskad i en annan kvinna, numera frånskilda Carrie, och bröllopet avbryts. I slutscenen lovar de varandra livslång kärlek, utan bröllop.

appdev